Liikennevakuutuslain uudistus koskee myös kaivuuvahinkoja

29.05.2024 10.44

Kaivuri_tyossa.jpg

Tiealueella aiheutuvien kaivuuvahinkojen korvattavuuden rajoitukset koskevat vain kaivamisen seurauksena aiheutuneita omaisuusvahinkoja. Muut vahingot, jotka eivät johdu suoraan kaivamisesta ja kohdistuvat toimintaan osallistumattomiin sivullisiin, katetaan edelleen liikennevakuutuksesta. Kuusamon Kaivu- ja Kaapeliurakointi Oy

Kesäkuun alusta voimaan tuleva liikennevakuutuslain uudistus tuo rajoituksia myös kaivuuvahinkojen korvaamiseen.  Uudistuksen myötä liikennevakuutuslain nojalla ei jatkossa korvata lainkaan kaivamisessa tapahtuvia omaisuusvahinkoja, kuten sähkökaapeleiden vaurioitumista kaivutöissä.

Tiealueella aiheutuvien kaivuuvahinkojen korvattavuuden rajoitukset koskevat vain kaivamisen seurauksena aiheutuneita omaisuusvahinkoja. Sen sijaan tiealueella tapahtuvan kaivuutyön yhteydessä aiheutuneet muut vahingot, jotka eivät johdu suoraan kaivamisesta ja kohdistuvat toimintaan osallistumattomiin sivullisiin, katetaan edelleen liikennevakuutuksesta. Esimerkiksi, jos kaivinkone kääntämisen yhteydessä osuu ohiajavan ajoneuvon, vahinko korvataan edelleen liikennevakuutuksesta. 

Jos kaivinkone sen sijaan vahingoittaa esimerkiksi maakaapelia kaivamisen yhteydessä, kaapelivauriota ei jatkossa korvata liikennevakuutuksesta. Vakuutuksesta ei korvata myöskään vaurioista mahdollisesti aiheutuvia seurannaisvahinkoja, kuten jännitepiikkien aiheuttamia laitteistovaurioita tai puhtaasti taloudellisia menetyksiä.  

Liikenneväylän ulkopuolella tapahtuvan kaivuutyön seurauksena aiheutuneita henkilö- ja omaisuusvahinkoja ei korvata jatkossakaan liikennevakuutuslain nojalla edes sivullisille.  

- Moottoriajoneuvoilla tehtävät työsuoritukset, kuten kaivinkoneella tehdyt kaivuutyöt, edustavat yritystoiminnan tyypillisiä riskejä, eivätkä ajoneuvon liikenteeseen käyttämisestä johtuvia riskejä. Siksi kaivuutyöt on liikennevakuutuslain uudistuksessa jätetty korvauspiirin ulkopuolelle, Liikennevakuutuskeskuksen korvauspäällikkö Antti Tuulensuu selittää.  

Säännös rajaa omaisuusvahinkojen korvattavuutta liikennevakuutuksesta, mutta ei poista toiminnanharjoittajien mahdollista vahingonkorvausvastuuta. Käytännössä osa liikennevakuutuksella katetuista riskeistä siirtyy vapaaehtoisen vakuutuksen, kuten vastuuvakuutuksen, piiriin. 

- Maansiirtotöitä harjoittavien toimijoiden on hyvä huomioida lain aiheuttamat muutokset ja varmistaa, että tarvittavat vapaaehtoiset vakuutukset, kuten vastuuvakuutukset, ovat ajan tasalla, Tuulensuu muistuttaa. 

16.06.2024 8.00Jussi Malmi, toimialajohtaja, Wihuri Tekninen Kauppa: ?Tulevaisuutta rakennetaan perheyrityksen pitkällä tähtäimellä?
15.06.2024 8.00Odotettu uutuus Hitachilta
14.06.2024 22.00KATSO TÄSTÄ 14.6. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
14.06.2024 8.00Jorpe - maansiirtolavoja yli 50 vuoden kokemuksella
13.06.2024 8.00Serco tehostaa tuotantoaan
12.06.2024 8.00Kokonaisvaltaista poltto-ainehuoltoa urakointiin
11.06.2024 8.00Maansiirto Mykkälä siirtyi kolmanteen polveen
10.06.2024 9.15Maarakennusurakointia ja kiviainestuotantoa
07.06.2024 19.00KATSO TÄSTÄ 7.6. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
05.06.2024 8.11Nimityksiä Terrafame Oy:n johtoryhmässä

Siirry arkistoon »