Maansiirto Mykkälä siirtyi kolmanteen polveen

11.06.2024 8.00

mykkala1.jpg

Kolmannen polven maanrakennusurakoitsija Jonne Mykkälä johtaa perheyritystä perinteitä vaalien.

Tänä vuonna 60-vuotista taivaltaan juhlistava torniolainen Maansiirto Mykkälä on perinteikäs maanrakennusyritys. Juhlavuoteen lähdetään myös uudessa komennossa, sillä perheyrityksen otti johdettavakseen 17.11.2023 kolmatta polvea edustava Jonne Mykkälä.

Maansiirto Mykkälä on Jonnen papan, Veikko Mykkälän, vuonna 1964 perustama pohjoissuomalainen maansiirtoalan yritys.  

- Pappani Veikko aloitti urakoinnin 18-vuotiaana ostamalla traktorin ja tänä päivänä olemme 27 koneen sekä 25 työntekijän voimin toimiva yritys. Pappa nukkui pois heinäkuun lopulla 2023 muutaman vuoden sairastelun uuvuttamana. Veikko tunnettiin alueella tunnollisena yrittäjänä ja jos jotain Tornion alueella alettiin rakentamaan, lähti ensimmäinen puhelu Veikolle. Papan jälkeen isäni Veli-Matti johti yritystä vuoden 2009-2023 ja lähden innokkaana jatkamaan heidän työtään, sanoo helmikuussa 30 vuotta täyttänyt yrittäjä Jonne Mykkälä.

  60 vuotta on kunnioitettava ikä yritykselle.

- Haluamme jatkaa ja vaalia yrityksen perinnettä mahdollisimman pitkään. Toivotaan, että joskus tulee sata vuotta täyteen. 60 vuoteen mahtuu paljon hyviä ja haastaviakin aikoja. Pappa ruukasi sanoakin, että 50 vuotias firma eikä yhtäkään konkurssia ole tehty. Noihin vuosiin mahtuu kuitenkin useampikin lama-aika, mutta kaikesta on aina jollain lailla selvitty. Pahimmillaan Veikko ajoi yksin kahdella koneella, päivällä toisella ja illaksi toisen koneen puikkoihin, Jonne muistelee.

mykkala2.jpg

Suuri osa Mykkälän konekalustosta on Volvoja.

Hyvillä mielin puikkoihin

Perheyritys on Jonnelle nuoresta iästään huolimatta hyvin tuttu jo pitkältä ajalta. 

- Pikkupojasta asti on mukana pyöritty ja useampi täysi kesä oli alla ennen kuin virallisesti tulin taloon töihin vuonna 2011. Oppisopimuksella opiskelin koneenkuljettajaksi ja olin kuutisen vuotta konekuskina. Työn ohella opiskelin Oulussa rakennusmestariksi ja viimeiset viisi vuotta toimin työnjohtajana. Pappa ja isä ovat tehneet hyvät pohjat, joiden päälle lähden rakentamaan omaa tarinaani. Isompia muutoksia ei ole tulossa, vaan pyritään jatkamaan tätä hyvää hommaa mitä tehty jo vuosikymmenten ajan.

Viimeiset vuodet yritys on kasvanut paljon.

- Kun tulin työnjohtajaksi, meitä oli kymmenkunta töissä ja nyt meitä on 25. Töitä on ollut hyvin ja meillä on kone/työntekijämäärä hyvässä balanssissa. Konemerkeistä yleisin meillä on tällä hetkellä Volvo. Konekantaa uudistetaan noin kolmen koneen vuositahdilla.

 mykkala3.jpg

Maansiirto Mykkälän perustaja Veikko Mykkälä Åkermannin puikoissa.

Torniosta käsin ympäri lappia

Maansiirto Mykkälän halli ja toimisto sijaitsee Torniossa, josta käsin hoidetaan työmaita laajalla sektorilla lapin alueella.

- Suurin piirtein puolet liikevaihdosta tulee kaivoksilta, siellä on myös puolet henkilökunnastamme töissä. Kaivoksilla tehdään konepalvelutöitä. Kevitsassa rusnaustyöt ovat edelleen käynnissä ja olemme olleet mukana tekemässä maanrakennus- sekä kaapelitöitä TrolleyLine -kiviautojen sähköradalle. Lisäksi teemme sivukivialueen maisemointia, jossa sivukivi peitetään moreerilla, listaa Mykkälä.

Monipuolisuus on Mykkälän valtti ja urakointia tehdään laajalla sektorilla. 

- Myös teollisuus on työllistänyt meitä mukavasti, esimerkiksi MetsäFibren tehdasta rakennettiin Kemissa 2,5 vuotta ja siellä meillä oli iso urakka. Se valmistui vuosi sitten ja nyt olemme tehneet muun muassa katusaneerauksia ja vesihuoltotöitä laajalla sektorilla. Olemme myös lähteneet 2018 alkaen enemmän liikkumaan töiden matkassa laajemmalla alueella. Pyrimme siihen, ettei toiminta ole yhden kortin varassa jatkossakaan.

Kotiseuturakkaus kuitenkin on ja pysyy.

- Kyllä Kemi-Tornio alue on meille tärkeä ja rakas paikka. Meillä on täällä omat hiekkamontut, joista tuotamme kiviaineksia. Se tuo lisäarvoa alueen urakointiin. Työntekijöillämme on pitkiäkin työuria talossa ja he ovat tottuneet Tornion alueella työskentelemään. Pyrimme järjestämään niin, että he saavat tehdä niin jatkossakin. 

mykkala4.jpg

Maansiirto Mykkälä on toiminut vuodesta 1964. Kuvasa yrityksen koneet urakoimassa Tornio-Haaparanta siltatyömaalla.

Toimintaa myös Ruotsin puolella

Maansiirto Mykkälä osaa hyödyntää myös sijaintiaan Suomen ja Ruotsin rajalla. Sinne laajentamisessa on ollut isona apuna Jonnen serkku Hannes Töyrä

- Hän on asunut koko elämänsä Ruotsin puolella ja ilman Hannesta olisi ollut sinne vaikea päästä urakoimaan. Hän tuntee ihmiset sekä toimintatavat ja pärjää heidän kanssaan. Olemme sinne panostaneet jonkin verran viimeisen kolmen vuoden ajan ja tälläkin hetkellä rajan takana on neljä konetta töissä. Olemme mukana Bodenissa tekemässä H2 Greensteel -tehdasta, joka on kaikkineen aivan valtava projekti. Laajentamalla toimintojamme viisaasti katsomme tulevaisuuteen valoisin mielin, toteaa Jonne Mykkälä lopuksi. 

16.06.2024 8.00Jussi Malmi, toimialajohtaja, Wihuri Tekninen Kauppa: ?Tulevaisuutta rakennetaan perheyrityksen pitkällä tähtäimellä?
15.06.2024 8.00Odotettu uutuus Hitachilta
14.06.2024 22.00KATSO TÄSTÄ 14.6. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
14.06.2024 8.00Jorpe - maansiirtolavoja yli 50 vuoden kokemuksella
13.06.2024 8.00Serco tehostaa tuotantoaan
12.06.2024 8.00Kokonaisvaltaista poltto-ainehuoltoa urakointiin
11.06.2024 8.00Maansiirto Mykkälä siirtyi kolmanteen polveen
10.06.2024 9.15Maarakennusurakointia ja kiviainestuotantoa
07.06.2024 19.00KATSO TÄSTÄ 7.6. LÄHETYS! Ammattilehden Hyviä uutisia! tarjoaa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalan tuoreet kuulumiset
05.06.2024 8.11Nimityksiä Terrafame Oy:n johtoryhmässä

Siirry arkistoon »